Op woensdagmiddag 19 december 2018 werd het startsein gegeven van het experiment met fijnstof reductie systemen in de gemeente Zaltbommel. Wethouder Willem Posthouwer, directeur David Baars van partner OFN, en directeur Hans van Leerdam van de School met de Bijbel uit Zuilichem stelden ons fijnstof reductiesysteem, de Pamares, in gebruik.

Fijnstof is een onzichtbare concentratie van allerlei stofdeeltjes die schadelijk zijn voor mens en milieu. Fijnstof komt in de lucht bijvoorbeeld als uitstoot van auto’s, vooral bij optrekken en afremmen. Verkeer is dan ook de belangrijkste boosdoener voor de luchtverontreiniging in een schoolomgeving. Kinderen zijn gevoeliger voor luchtvervuiling. Dit is vanwege het feit dat de longen van kinderen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze ademen proportioneel gezien meer lucht, en dus ook meer verontreiniging, in dan een volwassene.

Met de installatie van de Pamaressen langs het schoolplein van de School met de Bijbel zal het fijnstof in de directe omgeving afgevangen worden.