Bij de organisatie van veel festivals is duurzaamheid en milieu een belangrijk thema. Een erg actueel thema is fijnstof. Festivate in Deil zet innovatieve fijnstof reductiesystemen in om de lucht op het festival te reinigen.

Na onderzoek van de Universiteit Utrecht en GGD Amsterdam gaf de GGD eerder een waarschuwing voor de hoeveelheden fijnstof en roet nabij dieselaggregaten. De resultaten van de studie toonden aan dat dieselaggregaten een grote lokale bijdrage kunnen leveren aan de (ultra-) fijnstofconcentraties. Het advies luidde om te zoeken naar alternatieve middelen als groene stroom. Nu blijkt een dergelijke oplossing bij festivals in de praktijk vaak niet realistisch en betaalbaar is vanwege de afgelegen ligging van veel festivalterreinen. De organisatie van Festivate vond een oplossing in de toepassing van een fijnstof reductiesystemen voor de buitenomgeving, de Pamares.

Angelo Ridderhof, voorzitter van de organisatie van Festivate, legt het idee achter de Pamares op Festivate uit. “In 2013 zijn we gestart met het organiseren van Festivate, een jaarlijks terugkerend danceevenement. Het is uitgegroeid tot een festival met een mix van lokale talenten en internationale DJ’s waar circa 3.500 bezoekers op afkomen. Elk jaar groeien we als festival en ook met de organisatie die daar bij komt kijken. Deze groei maar komt voort uit de ons kent ons sfeer, het lokale karakter en een festivalbeleving. Verduurzamen past bij onze plannen en we kiezen er voor om dit, naast afvalscheiding, bij een grote bron aan te pakken. Dit jaar draaien er meerdere hybride dieselaggregaten op HvO biodiesel, wat zorgt voor vermindering van Co2 uitstoot. Samen met onze partner StaticAir zijn we nu in staat om ook de fijnstof in de buitenruimte met ongeveer 30 procent te reduceren. Een unieke innovatie waarmee we roet en ultrafijnstof deeltjes afvangen!”, aldus Ridderhof.

Bij de uitstootstoot van dieselaggregaten gaat het om stofdeeltjes in de ordergrootte van nanometers zegt Twan van der Slikke, project manager van StaticAir. “Op festivals kunnen deze ultrafijnstof deeltjes gemakkelijk verwaaien naar het omliggende terrein waar de festivalbezoekers de hele dag staan. De fijnstof reductiesystemen van StaticAir reduceren fijnstof door middel van positieve ionisatie. De Pamares zorgt ervoor dat zelfs de kleinste stofdeeltjes in de directe omgeving van het systeem een statische lading krijgen, waardoor deze neerslaan op het frame van de Pamares. De Pamares is uiterst effectief in de buitenruimte en verbruikt slechts 18watt, dat is minder dan een gloeilamp.”

De positieve ionisatie technologie van de Pamares is eerder aangetoond en ingezet langs snelwegen, in tunnels en op schoolpleinen. Luchtverontreiniging is onderwerp van een maatschappelijke discussie en een lastig en soms lokaal probleem. Er dient naar verdere oplossingen gezocht te worden die direct de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Met de plaatsing van de Pamares zet Festivate in op een proactieve oplossing.