StaticAir is geselecteerd als één van de vijf finalisten in de Open Innovatie Challenge in New York, gericht op luchtkwaliteit en stedelijk hitte-eilandeffect. In de finale stelde StaticAir de toepassing van het Fine Dust Reduction System (Findures) voor in het ‘191st Street’ metrostation. De Findures zorgt voor een schone lucht voor de duizenden pendelaars die dagelijks het diepste metrostation van New York City gebruiken.

Open Innovatie Challenge

Over de hele wereld kampen steden met steeds schadelijkere gevolgen van klimaatverandering. Luchtvervuiling en het hitte-eilandeffect zijn de meest aanwezige en acute uitdagingen voor stedelijke populaties. New York City heeft in het afgelopen decennium positieve vooruitgang geboekt bij het aanpakken van problemen met luchtkwaliteit en stedelijke warmte. Toch zijn er nog meer verbeteringen mogelijk – en de uitdagingen voor New York City zullen alleen maar toenemen. Middels de Open Innovatie Challenge is de stad New York op zoek naar nieuwe en innovatieve ideeën, technologieën en benaderingen om de negatieve effecten van stedelijke luchtvervuiling en het hitte-eilandeffect te verminderen.

Fijnstof reductie in de metro omgeving

Studies in metro omgevingen van verschillende steden over de hele wereld (inclusief New York City) tonen aan dat fijnstof concentraties in de metro omgeving over het algemeen vele malen hoger zijn dan in de omgevingslucht in de stad. In de metro omgeving worden fijne metalen deeltjes gegenereerd door de slijtage van rails, wielen, bovenleidingen en remblokken. De ondergrondse en gesloten ruimtes van ondergrondse metrosystemen kunnen hoge concentraties van verontreinigende stoffen afkomstig van verschillende bronnen bevatten. Met de toepassing van de StaticAir Findures kan de fijnstof concentratie in de metro omgeving met meer dan 70% worden gereduceerd. Het reduceren van de concentratie fijn stof in de metro omgeving zal leiden tot minder negatieve gezondheidseffecten door de blootstelling aan vervuilde lucht.

Bekijk meer informatie over het voorstel van StaticAir voor de Innovatie Challenge in de korte vlog van projectmanager Twan van der Slikke.

Finale evenement

Na een eerste presentatie van het innovatie voorstel en een Q&A voor de juryleden van het kantoor van de burgemeester van New York van de Chief Technology Officer werden de winnaars van de Innovatie Challenge bekendgemaakt tijdens een openbaar evenement. Na een presentatie van keynote speakers John Paul Farmer (Chief Technology Officer van New York City) en Frank Jensen (Burgermeester van de stad Kopenhagen) mochten alle finalisten nog een laatste pitch geven en werden vervolgens de winnaars voor de twee verschillende uitdagingen van de Open Innovatie Challenge bekendgemaakt .

StaticAir feliciteert de winnaars Airlite en Gaia Technologies. Gaia Technologies probeert de luchtkwaliteit te verbeteren en de effecten van stedelijke hitte te verminderen door planten te installeren op oppervlakken in heel New York City. Airlite levert een innovatieve verf die stedelijke hitte en luchtvervuiling vermindert. Door de buitenkant van gebouwen te verven, kan Airlite het energieverbruik van airconditioners verminderen en zo hun CO2-uitstoot verlagen.

Klik op de volgende links voor meer informatie: